Materials

Materials

Material

Vídeos:
Xicotets fragments d’emocions que ens ajuden a aprendre, a conéixer-nos, que ens permeten fer una volta a allò que ja estava consolidat. Es tracta d’un recull de vídeos que he vist i no m’han deixat indiferent

Anuncis amb valors:

Carta de nadal pels pares i les mares (anunci Ikea, nadal 2014): Tendim a seguir allò que ens sembla correcte sense pensar si és allò que ens estan demanant.




La sort és una actitut (anunci de Martini)
La sort és una actitud (anunci de Martini): Tot pot ser igual i tot és diferent. Podem fer les coses normals o posar un detall diferent a cadascun dels nostres actes. El resultat pot ser igual, però també pot ser diferent.





Experiments que ens permeten entendre la vida d’altra manera:


https://www.youtube.com/watch?v=OtB6RTJVqPM
A aquest vídeo la mestra aconsegueix provocar indefensió esdevinguda en menys de 5 minuts a un grup d’adolescents. Pot ser una mostra de la influència que exerceixen els mestres i que tantes voltes no es veu.




Autoestima (anunci Dove)
Què ens agrada de nosaltres (anunci Dove): Tardem molt més en dir una cosa bona de nosaltres que d’un amic o amiga. Un xicotet experiment que podem fer amb nosaltres mateixa i que ens ajuda a conéixer-nos un poquet més.

Dones reals (anunci Dove)










Les xiquetes que corren com xiquetes
Les xiquetes que corren com xiquetes (anunci d’Always): Que ens ve al cap quan ens diuen que fem les coses com si forem una xiqueta? Un experiment per tractar qüestions de génere entre els adolescents.




 
Experiment de comunicació entre bebés i mares (still face experiment: Dr Edward Tronick). Els bebés poden llegir a través de les nostres expressions, els nostres estats d’ànim, sense tenir necessitat de l’ús del llenguatge. En aquest experiment quan la mare deixa d’interactuar, el seu fill desenvolupa una serie d’estratègies per tal que la mare torne a reaccionar.  


El truco de la carta que cambia de color
Aquest vídeo és un truc de màgia, que permet diferents tipus de reflexions, que són millor no comentar per no trencar el misteri.





 Toshiro Kanamori, un maestro que educa para ser feliz
En el documental es mostra com un professor Japonés, Toshiro Kanamori, ensenya als xiquets a ser feliços, deixant-los un xicotet espai per parlar i expressar com es senten.




Cambiando paradigmas Ken Robinson
Paradigma del sistema educatiu segons Ken Robinson, és una anàlisi dels valors de l’educació des del segle XIX fins l’actualitat, de manera simpàtica, deixant espai per la reflexió.




¿Te aburrías en la escuela? (Redes, Punset)
Punset s’entrevista amb Ken Robinson i parlen sobre les escoles i si la intel·ligència és solament el que tradicionalment es considera intel·ligència.





the nothing box, Mark Gungor
Un divertit monóleg sobre el funcionament del cervell, que ens pot ajudar a entendre les diferències entre els homes i les dones. Darrere del humor sembla que hi ha un martge per la realitat.




https://i.ytimg.com/vi/3ekwn25FWlM/mqdefault.jpg
Vídeo de motivació. Fragment del film “Desafio als Gegants” on se’ns anima superar els nostres límits.




 


Curts per pensar i gaudir:
Binta y la gran idea
Binta i la gran idea, un curt de Javier Fesser, fa ser part d’un projecte solidari per Unicef i una plataforma per treballar valors, emocions i reflexionar sobre el nostre estil de vida.



El circo de las mariposas
El circ de les papallones, interpretat per Nick Vujicic, un actor amb característiques físiques especial, amb un sentit de la vida especials. En aquest curt és transmet la força d’aquest actor i es mostren les seues dificultats. Es tracta d’un curt que anima a lluitar i a donar-nos oportunitats.

Cuerdas
Cuerdas, dirigit per Pedro Solís García, és un recordatori de què suposa l’amistat durant la infància.





La historia de un niño con TDAH
La història de Shota, un xiquet amb TDAH. Es tracta d’un conte en el qual es pot veure una família amb un fill al qual han de cuidar d’una manera especial.




https://www.youtube.com/watch?v=reRcVxAWT1g
Snack Attack, ens ensenya que s’ha de saber ser humil. Molt interessant per treballar valors.




Documentals
Documentos TV. "Hablando de sexo con adolescentes"
Documentos TV. “Hablando de sexo con adolescentes”, és un documental on s’escolta parlar als adolescents de sexe i s’entrevista a diferents professionals. Allò més curiós per mi, ha estat la diferència entre allò que la societat els diu que han de fer i el que ells conten.


LLibres

Per a pares i mares: Lectures que poden resultar interessants per tal que els pares i mares entenguen millor els seus fills i troben altra manera diferent d’apropar-se a ells.

Guia de Orientación para familias con adolescentes

una guia que vol ser pràctica. En ella es parla de l’adolescència des de diferents perspectives, i vol facilitar que les famílies puguen entendre millor els seus fills adolescents.

Es pot baixar d’internet a través del següent link:

http://www.psicok.es/guide/guiadeorientacionparafamiliasconadolescentes?utm_content=buffer684a3&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

El niño feliz, Dorothy Corkille Briggs

Guia sencilla que ens mostra com ens valorem segons ens han valorat, pel que hem de ser sensibles quan estem amb els xiquets no solament a les paraules que utilitzem, sinó també a les actituds i judicis que les acompanyen.
Es tracta d’una guia pràctica que ens ajuda a entendre el que pot estar passant entre nosaltres i els nostres fills.







El cerebro masculino, Louann Brizendine

L’evolució del cervell masculí des del neiximent fins l’edat adulta. Descriu cadascuna de les etapes i com es veuen influenciades per interessos diferents. Com van canviant les capacitats, els interesos, les relacions,…







El cerebro femenino, Louann Brizendine

L’evolució del cervell femení des del neiximent fins l’edat adulta. Descriu cadascuna de les etapes i com es veuen influenciades per interessos diferents. Com van canviant les capacitats, els interesos, les relacions,…








Cuentos para pensar, Jorge Bucay

Un clàssic dels contes d’autoajuda, amb contes molt interesants sobre la cobdicia, les costums, tradicions i la intel·ligència








El Petit Princep, Saint-Exupéry;

Un conte ple de metàfores que ajuden a transmetre valors. El Petit Princep ha estat el llibre de capçalera de moltes persones, un llibre que ens ha ajudat a entendre la vida. Després de molts anys continúen vigents les ensenyances dels xicotets valors.





L’art d’amargar-se la vida, Watlawick;

En tó d’humor, però amb una base teòrica indiscutible, ens parla de les diferents maneres en que solem sabotejar-nos. És un llibre per prendre consciència de com sóm nosaltres els que ens diguem no.








L’illa dels 5 fars, Ramón-Cortés;

5 claus per a comunicar-se, ja sigui davant de mil persones o dues, a la feina o a la nostra vida personal. Acompanyem al protagonista en un viatge de creiximent personal en el que acabarà per comprendre que ha de fer per tal de comunicar-se amb la gent.

 
Educar en el asombro, Ecuyer

Catherine ens parla amb senzillesa de com motivar, del que està passant avuí en dia amb les noves tecnologies, de nosaltres com a pares i mares, del que podem fer per gaudir d’aquestos anys.











Laberinto del alma, Anna Llenas ens ofereix una sèrie de làmines on descriu conceptes com amor, soletat,… des d’una perspectiva molt interessant.











Familias Inteligentes; Antonio Ortuño ens parla i ens explica a través d’imatges com educar sense fer-nos trampes a nosaltres mateixos. Ens parla de la llebre i la tortuga o del semàfor, per fer-nos entendre diferents conceptes fonamentals en l’educació dels fills








Quaderns d’exercicis

Actitud positiva para perezosas, quadern d’exercicis plantejats de forma amable i fresca per millorar l’autoestima, l’assertivitat,…

La col·lecció de llibres Terapias Verdes ens ofereix un ampli ventall de més de 50 quaderns on s’unieixen exercicis pràctics, fàcils d’entendre i seguir, amb informació teòrica. En aquesta col·lecció es troben temes tan dispars com deixar de fumar o com gestionar conflictes.

Col·lecció de llibres “Ojos solares“; Es tracta d’una col·lecció de llibres sobre educació que poden ser interessants per a pares o professionals. Són manuals on s’explica pas a pas diferents tipus de programes amb grups de menors o les seves famílies. Combinen exercicis i eines que ens poden ser útils en la nostra funció educativa.

“Què puc fer quan…” es tracta d’una col·lecció amb exercicis senzills que ens ajuden a treballar problemes concrets com la por, l’obsessió, les manies,…

Ser persona y relacionarse; Llibre d’exercicis per posar en pràctica una teràpia cognitiva. El llibre estructura els exercicis per edats. Al següent link es pot trobar el llibre:
http://www.juntadeandalucia.es/educacion/webportal/abaco-portlet/content/13983c19-620f-452a-ab12-0b44fb94368a




Per a professionals



El apego en psicoterapia  

Wallin ens fa una revisió de la literatura sobre el apego i una guia de l’ús de l’apego en terapia.



 



Psicosoluciones 

Des de la terapia estratègica ens parla de diferents casos ens els que Nardone ha treballat i ens fa una anàlisis de les ferramentes que ha anant utilitzant.









Tratamiento de adolescentes con problemas
 
Diferents casos d’intervenció amb adolescents. S’explora com tractar diferents estrucutres familar i diferents motius o símpotmes, des d’una perspectiva sistèmica.







Teoria de la comunicacion humana

Watzlavick analitza els axiomes en els que es fonamenta tota comunicació, ens parla de les seves conseqüències, de com funciona el llenguatge i com ens afecta.






 
Munecos, metaforas y soluciones

Maria Colodrón analitza exercicis y dinàmiques per treballar amb ninos en l’espai terapéutic.


 

 



 
Manual de l’ESO per treballar la diversitat
Per desenvolupar projectes. És una font molt útil per justificar i ordenar projectes, docència o memòries. Té un caire més teòric que pràctic, i més per desenvolupar material que per treballar directament amb els joves. Es pot trobar aquest llibre al següent link:

http://es.calameo.com/read/00108197071c62cf8a752









Articles

-Kiva, el mètode contra l’assetjament escolar que impressiona Europa;
El sistema va ser creat a Finlàndia i ja s’ha exportat als Països Baixos, el Regne Unit, França, Bèlgica, Itàlia, Estònia, Suècia i els Estats Units 

http://www.vilaweb.cat/noticies/kiva-el-metode-contra-lassetjament-escolar-que-impressiona-europa/



  -Los niños con déficit atencional necesitan moverse para aprender; 

 El exceso de actividad motora actúa como un mecanismo compensatorio que les facilita el funcionamiento neurocognitivo.

http://www.scientificamerican.com/espanol/noticias/los-ninos-con-deficit-atencional-necesitan-moverse-para-aprender/


  -¡Cuidado! Llega la hiperpaternidad:
Los expertos alertan: los niños de hoy son víctimas de una nueva epidemia de sobreprotección que les impide ser autónomos y les hace frágiles
http://www.lavozdegalicia.es/noticia/extravozok/2016/03/17/bien-hijos-dejelos-paz/00031458215861364177852.htm



Altres



Zits, és una tira còmica on se’ns mostra el dia a dia d’una família i les seues diferències intergeneracionals

Steve Jobs – Discurso en Stanford Es tracta del discurs que Steve Jobs va realitzar a la cloenda del curs a la Universitat d’Stanford, on conta tres històries que van marcar-li la vida.